Mpingo Clarinet Choir

Klarinetdocent en dirigent Martin van Zanten heeft in 1994 het klarinetorkest Mpingo opgericht toen hij was verbonden aan het Kunstencentrum Muzerie in Zwolle. De naam Mpingo is de Tanzaniaanse naam (Swahili) voor de boom waar klarinetten doorgaans van gemaakt zijn.

 

Het orkest stond van augustus 1994 tot en met juni 2015 onder zijn leiding, en vanaf augustus 2015 tot mei 2019 onder leiding van Karin Vrieling. In 2006 heeft Martin van Zanten Mpingo YaKwanza opgericht, een orkest voor de 50-plusser op de woensdagmorgen. Nadat Kunstencentrum Muzerie in 2013 met haar activiteiten was gestopt, werd de Stichting Mpingo in het leven geroepen. Beide orkesten vielen onder deze stichting. Mpingo repeteerde op de vrijdagavond, destijds zo gekozen omdat dit vooral voor jeugdleden een aantrekkelijke avond was. Op het hoogtepunt bestond Mpingo uit bijna 60 leden, waarvan tenminste een derde deel jeugdleden. De aanwas van jeugdleden is de afgelopen jaren echter sterk teruggelopen. De stichting heeft onder andere daarom besloten om beide orkesten per 1 september 2019 samen te voegen en verder te gaan onder de naam Mpingo Clarinet Choir. De repetities op de woensdagmorgen zijn gebleven en die van de vrijdagavond vervallen. Met het samengaan van de beide orkesten is de leeftijdsgrens vervallen. Het Mpingo Clarinet Choir stond tot januari 2024 onder leiding van Martin van Zanten.

 

In haar 30-jarig bestaan heeft Mpingo vele optredens in binnen- en buitenland op haar naam staan. Het orkest staat ondermeer bekend om de thema-optredens op speciale locaties, bijvoorbeeld tijdens het Stadsfestival van Zwolle. Mpingo maakte tournees door Frankrijk (met onder andere een optreden in Eurodisney Parijs), door Engeland (met onder andere een optreden in Londen in Saint Paul’s Church of Covent Garden) en door Tsjechië (met optredens in Praag, op een Moldau rivercruise en in Theresienstadt). Met name het optreden op 4 mei 2015 in Theresienstadt in het voormalige concentratiekamp was erg indrukwekkend. Ook bracht het orkest meerdere cd’s uit. Mpingo Ya Kwanza heeft 12,5 jaar bestaan en heeft – naast de optredens samen met Mpingo – een aantal optredens in Zwolle en omgeving verzorgd.

 

Sinds 1 januari 2020 is het Mpingo Clarinet Choir onderdeel van de Stichting Quintus te Kampen en in september 2020 is het Kamper zusje opgericht, eveneens onder leiding van dirigent Martin van Zanten.

repetitie Mpingo Clarinet Choir Zwolle 2023

Op 20 december 2023 hebben we afscheid genomen van onze dirigent Martin van Zanten, de oprichter van onze Mpingo Clarinet Choirs.
Het was een mooi afscheid met een fraai concert van de beide Clarinet Choirs samen, met oud-leden en trouwe supporters en met veel waardevolle herinneringen.
Na het vertrek van Martin heeft Wendy Biljard het dirigeerstokje van Martin overgenomen in Zwolle. Mpingo Kampen staat sinds januari 2024 onder leiding van Karin Vrieling.