Kerst Speel je Samen!

Zondag 18 december 2016 was het zo ver. De eerste editie van Kerst Speel je Samen in de Grote Kerk van Zwolle. Dit initiatief van Dubbelgreep is een groot succes geworden. Meer dan 150 muzikanten vormden samen een gelegenheidsorkest om een concert te geven met oude en nieuwe kerstliedjes.

We moesten al vroeg in de kerk zijn, want om 10.00 uur begon de repetitie. De muziek had iedereen thuis kunnen downloaden en oefenen. Omdat de muzikanten heel divers waren, de leeftijd varieerde van 5 tot 75 jaar en de speelervaring van 1 week tot 40 jaar, waren de stukken allemaal op 3 niveaus te spelen. Heel veel werk voor de organisatie, maar o zo gemakkelijk voor de spelers.

Je kon bij elk lied zelf kiezen welk niveau je wilde spelen. Het eerste lied dat we oefenden was Midden in de Winternacht. Dat klonk meteen al heel aardig, maar toen als verrassing het machtige Schnitzgerorgel inzette, bezorgde dat menige speler en vrijwilliger kippenvel. Er werd hard gerepeteerd op de zeven nummers.

De initiatiefnemers van dit spektakel, Karin Vrieling, Simone Colicchia, Esther de Boer en Marian Rauh dirigeerden elk de nummers die door hen waren gearrangeerd. Heel interessant om onder zoveel verschillende dirigenten te spelen.

En er was nog een verrassing: Sytse Buwalda, de beroemde countertenor, had zich spontaan aangemeld om mee te doen! Hij zong mee met Hoe leit dit kindeke en Stille Nacht, dat ’s morgens werd gerepeteerd.

Na een korte lunchpauze begon om 13.30 uur het concert, waar gelukkig veel publiek op af was gekomen. Voor elk nummer werd aan het publiek uitgelegd wanneer ze konden meezingen. De teksten stonden in het programmaboekje.

Het orkest, bestaande uit o.a. violen, celli, contrabassen, dwarsfluiten, accordeons, een panfluit, gitaren, saxofoons, trombones, een harp en klarinetten (waarvan zes Mpingoers), speelde zo mooi mogelijk. Het publiek zong voluit mee en als verrassing zong Sytse Buwalda met enkel pianobegeleiding, het prachtige Oh Holy Night.

Het was een geweldig evenement, mede dankzij de uitstekende organisatie van Dubbelgreep. Wellicht het begin van een prachtige traditie?!

Verslag door Els Engel